Over ons

Wij zijn Annelies Hijink en Peter Geritz.

We zijn beiden de 50 gepasseerd en verdienen vier dagen per week ons brood als ambtenaar.

In maart 2015 zijn wij met onze katten verhuisd van een woonwijk in Zutphen naar een woning even buiten de bebouwde kom van het dorp Laren in Gelderland. Toen zijn wij ook begonnen met dit blog (eerst op Tumblr, nu op WordPress). Ons huis staat op een stuk grond van bijna zevenduizend vierkante meter. Wij richten onze woonomgeving in naar de principes van permacultuur. Wat die principes precies zijn kun je elders lezen op Roepen Op De Moos.

Wij kiezen zo vaak mogelijk voor duurzame oplossingen. We streven ernaar om zoveel mogelijk zelf te voorzien in ons voedsel. Op dit weblog doen we verslag van onze belevenissen, van zowel de successen als de tegenslagen. Gewoon omdat we dat leuk vinden om te doen. Maar ook omdat we hopen dat dit mensen helpt om niet de fouten te maken die wij maken en die we ongetwijfeld nog zullen maken. En misschien kan ons blog als inspiratie dienen als je zelf aangetrokken wordt tot een meer duurzame levensstijl.

We hopen te laten zien dat permacultuur en een duurzamere levensstijl niet alleen iets is voor “alternatieve types”, maar ook voor “burgerlijke ambtenaren”. Waarmee het misschien wat gewoner wordt.

Peter
Langzaam maar zeker transformeren wij ons erf in ons eigen paradijsje. De moestuin krijgt steeds meer vorm, de tuin hebben we het afgelopen jaar aangepakt en we zijn begonnen met de aanleg van ons voedselbos. We hebben ons huis energie-zuiniger gemaakt door de ramen te vervangen, door het plaatsen van zonnepanelen en met onze leemkachel. We zetten samen de grote lijnen uit maar vaak is mijn rol een heel praktische: kruiwagenduwer, bomen- en heggensnoeier en moestuinbeddenbouwer. Ik beleef veel plezier aan onze kippen en eenden en aan de vele klussen en klusjes op ons erf.
De afgelopen drie jaar waren goede jaren. En nu we serieus zijn begonnen met ons voedselbos  kan het alleen nog maar beter worden.

(augustus 2018)

Annelies
Ik ben geruime tijd geleden vrij toevallig op permacultuur gestuit en wist gelijk dat dit precies was wat ik zocht: een antwoord op heel veel vragen waarmee ik zat. Ik heb in 2014 de permacultuur ontwerp opleiding (PDC) gevolgd bij Permacultuur Centrum Nederland in Zutphen. In het najaar van 2014 heb ik de masterclass voedselbossen gevolgd bij Food Forestry Netherlands. In 2014-2015 volgde ik de cursus natuurlijk bijenhouden, georganiseerd door Permacultuur Centrum Nederland. Het jaar daarop heb ik de ‘reguliere’ imkercursus gevolgd bij imkervereniging Zutphen.

Inmiddels zit al die theorie in mijn achterhoofd en pas ik het toe bij alles wat we hier op ons eigen plekje van de Aarde doen om het mooier en gezonder te maken. We hebben een siertuin, een moestuin en een klein voedselbos. Ik hou bijen. En ook binnenshuis passen we de permacultuurprincipes zoveel mogelijk toe.

Inmiddels ben ik meer en meer bezig met biodiversiteit, we willen dit niet alleen voor ons een paradijsje laten zijn, maar ook voor zoveel mogelijk andere organismen.
(februari 2019)