Storm

Afgelopen donderdag trok er een zware storm over Nederland. Bomen werden ontworteld, dakpannen vlogen van daken en soms vlogen de daken er achter aan. Het weerbericht had ons wel gewaarschuwd (code oranje) maar met al twee van dergelijke stormen achter de rug dit jaar zagen Annelies en ik daarin geen reden om niet naar ons werk te gaan.

Toen code oranje al snel werd opgeschaald naar code rood begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Niet alleen over de terugreis (Annelies en ik zijn allebei trein forensen) maar ook over huis en haard. De kippen en eenden waren in hun rennen opgesloten dus die konden in ieder geval niet wegwaaien. Een hele geruststelling.

Tegen de tijd dat ik naar huis ging was de storm alweer gaan liggen maar de gevolgen bleken groot te zijn. In heel Nederland lagen omgevallen bomen op het spoor, ook op mijn traject. De NS had al het treinverkeer stil gelegd. Annelies was eerder thuis dan ik en liet me weten dat het dak nog op het huis zat en dat verder ook alles goed leek. Een echte inspectie konden we pas de volgende dag doen, wanneer het weer licht was.

En toen bleek het inderdaad allemaal mee te vallen. De zonnepanelen lagen nog op het dak, net als alle dakpannen. Er waren geen bomen omgewaaid maar in een grote eik in de houtwal naast ons huis is wel een grote tak gespleten. Geen direct gevaar, maar die moet er wel uit. Buurman Martin (zijn boom) zal daar voor zorgen.

IMG_1897
Zoekplaatje: vindt de gespleten tak …

De storm heeft in ons bos grote schoonmaak gehouden: er ligt veel klein dood hout op de grond. Ook is een dode boom halverwege afgebroken. De pas aangeplante bomen van ons voedselbos staan allemaal nog onbeschadigd overeind. Ik moest alleen een paar takken die ongelukkig terecht waren gekomen op de jonge aanplant van onze struweelhaag verwijderen.

En natuurlijk was onze moestuin weer veranderd in een moeras. Die wadi’s gaan er echt komen.

Al met al viel het allemaal reuze mee. Zeker als je weet dat we de afgelopen twee dagen overal om ons heen motorzagen hoorden brommen. In de buurt werden flink wat afgebroken takken en omgewaaide bomen opgeruimd. Wij zijn deze keer de dans ontsprongen.

(PG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s