Bomen aanplant

Een paar posts geleden heb ik beloofd in meer detail terug te komen op de bomen die in ons voedselbos-in-opbouw zijn aangeplant. Daar gaan we …

PRUIMEN

 • Hauszwetsche (kwets)
  heeft middelgrote langwerpige paarsblauwe pruimen met geelgroen vruchtvlees. Zoetzure smaak. Goed uit de hand te eten maar omdat het vruchtvlees goed blijft tijdens het koken ook geschikt voor gebruik in de keuken. Daarnaast kunnen de pruimen goed gedroogd worden. Rijp medio september.
 • Opal
  middelgrote paars-rode pruim met sappig geelgroen vruchtvlees. Uit de hand te eten. Rijp begin augustus.
 • Reine Claude d’Oullins
  Grote ronde goudgele pruimen met geel-groen vruchtvlees. Erg sappig en lekker zoet. Rijp begin augustus.

PEREN

 • Noord-Hollandse Suikerpeer
  middelgrote korte brede peer. Zoete handpeer, plukrijp in augustus. Wordt halfrijp ook als stoofpeer gebruikt.
 • Saint Rémy
  grote brede peer met een groengele kleur met roestvlekken. Een roodkokende stoofpeer met iets korrelig vruchtvlees. Plukrijp in oktober.
 • Beurré Alexandre Lucas
  een grote, groengele sappige handpeer met roodbruine blos. Pluk in oktober, gebruik november/december.

IMG_0725

APPELS

 • Yellow Transparent
  een bleekgroene tot groengele middelgrote appel. Het is een vrij zure handappel die ook voor het maken van appelmoes gebruikt kan worden. Pluk in augustus.
 • Zoete Ermgaard
  middelgrote appel, zoet en stevig. Licht-rode kleur. Geschikt als stoof-en handappel. Pluk in oktober, gebruik november tot april.
 • Notarisappel
  grote lichtgroene appel. Vrij stevig, friszuur en aromatisch vruchtvlees. Handappel maar ook goed te gebruiken voor moes. Pluk in september en oktober.
 • Schone van Boskoop, beter bekend als Goudreinet
  een stevige, zurige appel. Wordt om die eigenschappen veel gebruikt voor producten die verhit worden, zoals appelmoes. Bij gebak behoudt de appel zijn smaak en structuur, wordt daarom vaak gebruikt in appeltaart. De appels zijn dofgeel tot lichtrood. Grappig: de kleur is afhankelijk van de ondergrond. Bij boomgaarden met gras kleuren de appels sterker dan bij boomgaarden met aarde. De appels zijn vanaf oktober plukrijp en tussen januari en april is het hoogseizoen. Door de appel lang te laten hangen wordt het suikergehalte hoger.
 • Jacques Lebel
  middelgrote tot grote platronde appel. Geelachtig groen. Zeer sappig en lichtzuur van smaak. Handappel maar ook zeer geschikt voor cider. Pluk september/oktober, gebruik oktober/december.

IMG_0137

KERSEN

 • Rheinische Schattenmorelle
  helderrode, tot donkerrode kers  met zure smaak. Geschikt voor verwerking. Rijp begin juni.
 • Dubbele Meikers
  heel bekende kers, donkerrood van kleur. Fris, zoet en een beetje  zurig getemperd. Plukrijp juni/augustus. Laat zich aan de boom lang bewaren. Maar dan moet je ze uiteraard wel beschermen tegen de vogels.
 • Hedelfinger Riesenkirsche
  grote bruinzwarte kers, lekker zoet. Oogsttijd is half juli.

OVERIGE BOMEN

Naast de verschillende soorten appels, peren, pruimen en kersen hebben we ook nog een paar andere bomen laten planten.

 • Cydonia oblonga Lescovacka
  is een kweepeer met een middelgrote, groengele, appelvormige vrucht. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten en worden verwerkt tot bijvoorbeeld compote, jam, marmelade en gelei. De oogsttijd is eind september, begin oktober.
 • Westerveld is een mispel.
  De vruchten van een mispel zijn klein en hard, die in oktober rijp, maar dan nog ongenietbaar, melig en wrang, zijn. Vanouds worden de vruchten aan de boom gelaten tot na de eerste nachtvorst maar tegenwoordig worden ze vaak eerder geplukt en enkele dagen in de diepvries gelegd. Na het ontdooien komt het gistingsproces op gang waardoor het vruchtvlees bruin, smeuïg en zoet wordt.
 • Zwarte Moerbei
  De vruchten van de zwarte moerbei zijn bolvormige steenvruchten die een beetje op een framboos lijken. In het begin zijn ze groen van kleur, maar later worden ze oranjerood en ten slotte heel donkerrood. De vruchten zijn eetbaar en hebben een zuurzoete smaak. Plukrijp augustus tot eind september.
 • Amsden is een perzikras met middelgrote vruchten die in juli plukrijp zijn.
 • Corylus Hallesche Riesen is een hazelaar die grote hazelnoten geeft.
 • Broadview is een walnotenboom die tamelijk grote, langwerpige walnoten geeft. We hadden er zelf ook al een geplant in onze voortuin twee-en-een-half jaar geleden.
 • Ten slotte hebben we ook een Sophora Japonica ofwel een honingboom laten planten.
  Een honingboom geeft geen vruchten voor menselijke consumptie en er druipt ook geen honing van de takken. Hij wordt echter wel heel druk bezocht door honingbijen. Hij bloeit in augustus en september met bleekgele tot roomwitte bloemen in pluimen die tot 30 cm lang kunnen worden. Een andere belangrijke eigenschap: doordat de honingboom een vlinderbloemige is, bindt hij stikstof in de bodem die zo beschikbaar komt voor de andere bomen.

IMG_0727

Bij de keuze van de rassen zijn we vooral afgegaan op het advies van Johan ten Elsen. Het is een hele lijst en we zijn erg benieuwd of al die bomen zullen aanslaan. We kunnen haast niet wachten tot het voorjaar, maar dat had ik geloof ik al eerder gezegd …

(PG)

informatie van de website van Boomkwekerij Ten Elsen, wikipedia en andere internetbronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s