Voedselbos

We hebben een tijdje geleden Johan ten Elsen van Boomkwekerij ten Elsen in Neede gevraagd een ontwerp te maken voor ons voedselbos.

Vandaag is een begin gemaakt met de uitvoering van dat ontwerp. Het grote weiland is gefreesd. Vervolgens is het pad van de ingang aan de Brenschutte naar de ponyschuur uitgezet. Ook de contouren van de poel hebben we met paaltjes aangegeven.

Over ongeveer anderhalve week wordt de poel uitgegraven. Ook het pad wordt dan uitgegraven en gevuld met puin. Daarna komt er weer een dun laagje grond over zodat het pad wel verstevigd is maar toch groen blijft. De grond die van de poel en van het pad vrijkomt gebruiken we om langs de bosrand de grond op te hogen.

Daarna, waarschijnlijk in november, zullen we allerlei fruit- en notenbomen planten. Ons voedselbos zal er in het begin uitzien als een boomgaard. 

Een voedselbos kent verschillende lagen. De bovenste laag, de kruinlaag, leggen we nu aan (bijvoorbeeld walnoot en kers). De tussenlaag zijn de kleine bomen en grote heesters (hazelaar en mispel).De struiklaag bestaat uit kleine heesters (allerlei bessen), daaronder de kruidlaag (rabarber), dan de bodembedekkers (aardbeien, bosbessen en postelein) en de klimmers (kiwibes en druif). En tot slot de wortels en knollen (aardpeer).

We gaan nu de bovenste twee lagen aanleggen. Pas over een paar jaar, als dit is aangeslagen, gaan we de andere lagen van het voedselbos aanplanten.

(PG/AH)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s